JAVYS dosiahla v roku 2014 zisk po zdanení vo výške 12,06 milióna eur

16.04.2015 Bratislava

Bratislava 16. apríla (TASR) - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., (JAVYS) dosiahla v roku 2014 zisk po zdanení vo výške 12,06 milióna eur. Zisk pred zdanením bol vo výške 20,92 milióna eur, čo v porovnaní s rokom 2013 predstavuje nárast o 23,6 %. Informovala o tom dnes hovorkyňa spoločnosti Agáta Staneková.

Celkové tržby a výnosy podľa nej spoločnosť vlani vykázala vo výške 131,89 milióna eur oproti 109,22 miliónu eur v roku 2013. "Úspešné výsledky JAVYS sú výsledkom nárastu objemov poskytovaných jadrových služieb v oblasti nakladania s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoreným jadrovým palivom a realizovaným výkonom pri vyraďovaní jadrovej elektrárne (JE) A1 a JE V1. Rok 2014 bol pre JAVYS úspešný aj z hľadiska medzinárodných tendrov, keďže získala nové zákazky v Českej republike, Taliansku a Iraku."

Staneková zároveň pripomenula, že v roku 2014 sa zavŕšila 1. etapa vyraďovania JE V1. K 1. januáru 2015 získala JAVYS od Úradu jadrového dozoru SR povolenie na 2. etapu vyraďovania JE V1, ktorá by mala byť ukončená v roku 2025. V minulom roku v súlade s plánom pokračovali činnosti 2. etapy vyraďovania JE A1, ktorá sa má ukončiť v roku 2016.

Uplynulý rok spoločnosť realizovala významný investičný program v celkovej hodnote 27,9 milióna eur, ktorý sa zameriaval na budovanie potrebnej infraštruktúry záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi najdôležitejšie akcie patrilo úspešné sprevádzkovanie druhého dvojradu Republikového úložiska v Mochovciach, technologická modernizácia spracovateľských kapacít, rekonštrukcia systému fyzickej ochrany lokality, zmena schémy systému elektrického napájania a zahájenie budovania Integrálneho skladu v lokalite Jaslovské Bohunice.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., sa zaoberá činnosťami zameranými na vyraďovanie jadrových zariadení a na nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoreným jadrovým palivom. Zároveň je však oprávnenou organizáciou na nakladanie s opustenými žiaričmi, rádioaktívnymi odpadmi neznámeho pôvodu a rádioaktívnymi materiálmi. Zdroje ionizujúceho žiarenia neznámeho pôvodu sa na území SR objavujú napríklad v zberných surovinách, železiarňach, na hraničných priechodoch, ale aj na rôznych iných miestach. JAVYS k 31. decembru 2014 zamestnávala 818 zamestnancov.
 

Vyberte región